JanKa. Wydawnictwo i...
kontakt wydawnictwo redaktornia poradnia dtp przyślij tekst
 
 
 
sprzedaż
nowości





zapowiedzi
Monika Mostowik Patrzę

Recenzje

Piotr Ibrahim Kalwas, „Dom”


15.12.2009 Janina Koźbiel
JanKa
To jasne, Piotr Ibrahim Kalwas musiał wyjechać do Aleksandrii, aby napisać „Dom”, książkę, która jest tyleż spełnieniem autora, co wyzwaniem – intelektualnym i emocjonalnym – dla czytelników.

więcej...


*

12.07.2013 Beata Kobierowska
Co warto czytać?
Niepostrzeżenie sama Aleksandria schodzi na dalszy plan, a zastępuje ją... Warszawa.

więcej...


30.09.2011 Michał Paweł Urbaniak
Śląsk nr 08/2011

Tytuł najnowszej książki Piotra Ibrahima Kalwasa - pisarza pochodzącego z Polski a osiadłego w Aleksandrii - wydaje się podstawowym kluczem do jej zrozumienia.

więcej...



14.02.2011 Jan Subart
Więź
1 (627)/2011
Sen o Warszawie staje się dla niego starą suficką polską pieśnią, którą śpiewa egipski szejk w śródziemnomorskiej Aleksandrii.

więcej...



21.05.2010 Katarzyna Nowak
www.barbarzyńca.com

Jest to bardzo osobisty, indywidualny obraz odbioru egipskiej rzeczywistości. Doświadczenie „spotkania z Innym” zostało opisane w nietuzinkowy sposób.

więcej...



14.05.2010 Bernadetta Darska
A to książka właśnie

Ta przedziwna książka przypomina z jednej strony filozoficzną powiastkę, z drugiej autobiograficzną powieść będącą raczej zapisem stanu umysłu niż tego, co namacalne i dostrzegalne.

więcej...



01.05.2010 Hanna Trubicka
artPapier

Tak mógłby się zaczynać opis nowej książki Piotra Ibrahima Kalwasa: „Dom” to literacki hołd na cześć Aleksandrii.

więcej...



15.03.2010 Karol Maliszewski
Dziennik.pl

Ta książka ma cudowne fragmenty. Piotr Ibrahim Kalwas jak mało kto umie mówić o cudowności każdej chwili istnienia. W „Domu” jest wszystko: historia i mistyka, baśń i autobiografia, pasja i przygoda.

więcej...



15.03.2010 Sławomir Krempa
Granice.pl

„Dom” Piotra Ibrahima Kalwasa to istota tego, czym powinna być literatura piękna.

więcej...



09.02.2010 Robert Ostaszewski
Polityka

oraz nr 7 (2743)
„Dom” w dotychczasowej twórczości Kalwasa jest książką wyjątkową.

więcej...



05.02.2010 Sir Alexander
Gildia Literatury

Piotr Ibrahim Kalwas to – tak mi się wydaje – jeden z tych, którzy zmienili wiarę i przynależność narodową nie z potrzeby chwili. Co więcej, należy do nielicznej grupy osób, które gotowe są o zmianie pisać. I to z całkiem dobrym efektem.

więcej...



24.01.2010 Daniel Koziarski
Przystań Literacka

Rozrachunku z polskością dokonywano już w literaturze wielokrotnie, zarówno z perspektywy wewnętrznej, jak i zewnętrznej (emigracyjnej). "Dom" Piotra Ibrahima Kalwasa będzie w tej nieustannie toczącej się debacie na temat różnych aspektów naszej narodowej kondycji głosem ciekawym...

więcej...


Początek Recenzje Główna

książki
autorzy
wywiady
recenzje
linki
galeria