JanKa. Wydawnictwo i...
kontakt wydawnictwo redaktornia poradnia dtp przyślij tekst
 
 
 
sprzedaż
nowości





zapowiedzi
Grzegorz Gortat
„Mur”

Recenzje

Katarzyna Targosz, „Wiosna po wiedeńsku”


26.04.14 Janina Koźbiel
JanKa
Umberto Eco dowiódł „Imieniem róży”, że kryminał nie kłóci się z przesłaniem filozoficznym, a to, co popularne, nie musi być infantylne i głupie. Inna rzecz, że pozostałe jego powieści nie powtórzyły sukcesu pierwszej, choć oparte były na podobnym pomyśle. Bo znać przepis to jeszcze nie wszystko, nawet w kuchni. W literaturze tym bardziej. Trzeba jeszcze trafić w taki ton, który czytelnicze oko i ucho rozpozna jako najwłaściwszy dla podjętego tematu.

więcej...


*
01.09.2014 Weronika Górska
artPapier 17 (257)/2014

W powieści Katarzyny Targosz wątek miłosny nie przysłania kryminalnego, a kryminalny miłosnego, wręcz przeciwnie, oba są ściśle powiązane i wzajemnie się napędzają.

więcej...


18.07.2014 Weronika Trzeciak
Literaturomania, Wiadomości24.pl

„Wiosna po wiedeńsku” to udany debiut literacki, będący połączeniem powieści obyczajowej z kryminałem.

więcej...


30.06.2014 Anna Sakowicz
BiblioNETka anna-sakowicz.blog.pl

Mam wrażenie, że w weekend odkryłam następczynię Joanny Chmielewskiej.

więcej...


14.05.2014 Anna Pytel
dlaLejdis.pl

„Wiosna po wiedeńsku” pomimo swego tytułu to powieść nie tylko na wiosnę.

więcej...


01.06.2014 Justyna Gul
Granice.pl

Genialna scena z malującym obrazy siostrzeńcem wuja, najlepsza w całej powieści, wiele mówi o subiektywnym podejściu do sztuki i jest niczym prztyczek w nos napuszonych krytyków, ferujących wyroki w zakresie sztuki i kiczu.

więcej...


31.05.14 awiola
Subiektywnie o książkach

Muszę pogratulować autorce pomysłu na kreacje drugoplanowych bohaterów...

więcej...


22.05.14 Magdalena Kijewska
Przegląd czytelniczy

„Wiosna po wiedeńsku” to przede wszystkim powieść obyczajowa, dopiero później kryminał, i to z przymrużeniem oka.

więcej...


26.04.14 Anna Grzyb
Pisaninka

Nie znajdziecie tu banalnej historii o miłości, a każda z postaci jest niezwykła.

więcej...


Początek Recenzje Główna

książki
autorzy
wywiady
recenzje
linki
galeria